A valóság tények tükrében

TAM - Társadalomtudományi Adatelemző Műhely

Vallásos és még fiatal is?

100 éves az ima világnapja

2020. március 02. - Susovits Kitti

66142.jpg

Kép forrása: Freepik

Az ima világnapját (március 2.) amerikai asszonyok kezdeményezték 1920-ban. A keresztény nők ökomenikus imanapján a békéért, az emberek közötti egyetértésért, a gyermekek jobb jövőjéért imádkoznak. Imádság (lat. oratio, precatio): a szó szoros értelmében beszélgetés Istennel; tágabb értelemben a minden időben és helyzetben megélhető személyes kapcsolat Istennel, az élet Urával és fenntartójával.

Az ima világnapja alkalmából szeretném bemutatni a vallásosság módját a mai magyar fiatalok körében. Ehhez a Magyar Ifjúságkutatás 2016-os adatait használtam, amelyben 8000 fiatal (18-29 évesek) vett részt.  A 2016-os felvételben a vallásosság jellegére és mértékére vonatkozó kérdések az alapvető beállítódásra és az aktivitásra vonatkoznak.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a magyar fiatalok körében, trendjeiben a szekularizáció lassú terjedése figyelhető meg. Miközben a megkérdezettek 71%-át bejegyezték valamilyen egyházba, és ami fontosabb, 50%-ukat római katolikusnak keresztelték, a fiatalok 49%-a nem érzi semmilyen vallásfelekezethez tartozónak magát.

A rendszeres vallásgyakorlat nem csupán a vallásosság megítélésében manifesztálódik, hanem annak rendszerességében is. Azon fiatalok, akik legalább hetente egyszer imádkoznak 11%-ot tesznek ki, akik legalább havonta egyszer 8%-ot, akik legalább évente egyszer 13%-ot, akik ritkábban 8%-ot és az imádkozásra vagy meditálásra időt egyáltalán nem fordító fiatalok 58%-ot tesznek ki.
Az egyház tanítását követő vallásos fiatalok aránya 10%-ról 6%-ra csökkent, míg az önmagukat biztosan nem vallásosnak tekintők aránya 29%-ról 42%-ra emelkedett 2000-hez képest. Mindezek ellenére nem mondható, hogy ateisták lennének a magyar fiatalok, mert a maguk módján vallásosok a minta 43%-át adják, akiknek pedig határozottan más a meggyőződésük csupán 4%-ot tesznek ki.

Elsőként nézzük meg a vallásosság módját nemenként:

Az adatokból jól látszik, hogy az egyház tanítása szerint vallásosok körében 15 százalékponttal több a lány/nő, mint a fiú/férfi. Ezzel szemben azok körében, akiknek határozottan más a meggyőződésük, 25 százalékponttal több fiú/férfi van.

A következő ábrán az látszik, hogy a vallási önbesorolás egyes kategóriái hogyan oszlanak meg településtípusonként:

A fenti ábráról kiemelendő, hogy a maguk módján vallásos fiatalok 34,1%-a városi és községben/falun 35,2% él (összesen kb. 70%), míg akik nem vallásosok, határozottan más a meggyőződésük, azoknak már csak 28,5%-a városi és 21,4%-a él községben/falun (összesen kb. 50%), negyede budapesti és a negyede megyei jogú városi/ megyeszékhelyi fiatal.

Az anyagi helyzet megoszlását a vallásosság módja szerint a következő ábra szemlélteti:

Az egyház tanítása szerint vallásosok 65%-a gondok nélkül él vagy beosztással jól kijön. Viszont a vallásosság gyengülésével nő a rosszabb anyagi helyzet, a határozottan más meggyőződéssel rendelkezők közül már 44,4%-uk éppen, hogy kijön a jövedelméből.

Az iskolai végzettségnél csupán azon fiatalokat vettem figyelembe, akik már nem tanulnak, illetve nem vesznek részt semmilyen szervezett, iskolarendszerű képzésben. Ez látható a következő ábrán:

A vallásosság erősödésével nő a felsőfokú végzettségűek aránya, de az egyház tanítása szerint vallásosok körében szinte nincs különbség az iskolai végzettség tekintetében.

Ez alapján érdemes megvizsgálni a foglalkozási kategóriák szerint is, ami az utolsó ábrán látszik, ahol szintén csak azokat vettem figyelembe, akik már befejezték tanulmányaikat:

 

Jól látszik, hogy a "mezőgazdasági fizikai munkás/segédmunkás/betanított munkás/szakmunkás" kategória aránya a vallás gyengülésével nő, ezzel ellentétben minél erősebb a vallás, annál nagyobb a "beosztott diplomások/vezetők" aránya.

A fentiek alapján elmondható, hogy a magyar fiatalok körében inkább a(z)

  • lányokra/nőkre
  • városban/községben/falun élőkre
  • jobb anyagi helyzetben lévőkre
  • mezőgazdasági fizikai munkásokra/segédmunkásokra/betanított munkásokra/szakmunkásokra
  • beosztott diplomásokra/vezetőkre

 jellemző az egyház tanítása szerint vallásosság.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Kutatópont Kft-nek, hogy szolgáltatták számomra az adatokat. További összefoglaló írások a kutatásról a lenti linkeken elérhetők.

Ajánlott olvasmány:

Boros László, Bozsó Helga: A vallási, a nemzeti és az európai identitás megítélése a 2016-os nagymintás ifjúságkutatás adataiban, In: Margón kívül- magyar ifjúságkutatás 2016, Excenter Kutatóközpont, 204. 

Elérhető: http://mek.oszk.hu/18600/18654/18654.pdf (Letöltve: 2020.02.29.)

Magyar Ifjúságkutatás 2016: Az ifjúságkutatás első eredményei. Ezek a mai magyar fiatalok! 

Elérhető: https://www.ujnemzedek.hu/sites/default/files/magyar_ifjusag_2016_a4_web.pdf 
(Letöltve: 2020.02.29.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tam-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr1915497892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.03.03. 11:30:54

Nagyon helyes, akkor lesz minden jobb, ha a vallásosok aránya nullára csökken. Nincs szükség bamba mesékre, meg bamba mesékkel irányító hatalommániásokra. Nem létező személyhez beszélni (aka: ima) meg normál helyzetben tudathasadásos állapot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.03. 12:29:47

@Eugene Horse:

Nincs szükség se bamba mesékre, se hatalommániásokra. Így lassan vége is a liberális meséknek, s ezzel egyött a filantrógerek hatalmának.

Jóska Pista 2020.03.03. 14:18:08

Azért az látszik, az imának milyen ereje van.
A pápa mióta is imádkozik a békéért? Na, most képzeld el, ha a pápa, isten földi helytartója ilyen sikeres az imában, neked az egyszerű halandónak, milyen érdekérvényesítő képességed van. :)

2020.03.03. 14:29:31

@MAXVAL bircaman közíró: na, te vagy a legjobb példa rá, hogy milyen félkegyelműek a bigott vallásosak :) Nem baj, nem sok van hátra ebből a hülyeségből, kikopik lassan ez az elavult marhaság. Mondjuk hogy a józan észnek mi köze az általad mantrázott libsi akármihez, azt nem tudom.

2020.03.03. 14:30:19

@Jóska Pista: az ima a világ egyik legnevetségesebb dolga. Mint amikor a gyerekek beszélgetnek a műanyag babájukkal. Csak felnőttben ez kissé ciki.

dedoca eder 2020.03.03. 15:45:35

@Jóska Pista: miért gondolod, hog Isten feljebbvalónak tartja a pápát bárkinél is? a pápát a katolikusok választják, nem Isten. miért lenne számára fontosabb, mint bármelyik "gyermeke"... fals álláspont.

dedoca eder 2020.03.03. 15:46:04

@Eugene Horse: fognak téged még meglepetések érni...:)

2020.03.05. 11:04:34

@dedoca eder: ja, tudom, majd az ítéletnapon, meg ilyesmik :) :) :)
süti beállítások módosítása