A valóság tények tükrében

TAM - Társadalomtudományi Adatelemző Műhely

A koronavírus-járvány hatása az otthoni munkamegosztásban lévő nemi egyenlőtlenségekre

2020. június 15. - Susovits Kitti

5260_1.jpg

Kép forrása: Freepik

A magyarokra egyfajta tradicionális szemléletmód jellemző az otthoni munkamegosztással kapcsolatban[1], ami most a járvány miatt felborulhatott. Már nemcsak a nőket terhelheti pl. a háztartási munka, gyereknevelés, idősgondozás. Előfordulhat, hogy a járvány következtében a férfi elveszítheti munkáját és ezáltal neki van ideje ezen munkákra. Ráadásul az egyik leggyakoribb segítséget sem tudják igénybe venni a szülők a gyerekek szempontjából, hiszen a nagyszülők generációjára nézve különösen veszélyes a vírus.

Gregor Anikó szociológus és Kováts Eszter politológus a 24.hu-n megjelent cikke[2] arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszer alulfinanszírozottságából fakadó gondoskodási erőforráshiányt rá lehetett tolni a családokra, legfőképpen a nőkre. De a nők végzik a fizetett gondoskodó munkák jelentős részét is, felülreprezentáltak a nők az olyan alulfizetett területeken, mint az egészségügy, az oktatás vagy a szociális szféra.

A korábbi bejegyzésünk folytatása a megkérdezettek egy kisebb csoportjára korlátozódik, akik hozzájárultak, hogy időről időre kérdőíveink kitöltésével segítsék munkánkat. Ebben 313 fő vett részt. A legutóbbi blokk a háztartásban lévő kiskorúak tanulásában való segítésére és az idős személyekről való gondoskodásra korlátozódott. Habár ezekből az adatokból nem vonhatunk le következtetéseket a teljes magyar lakosságra, de nagyon értékesek a járvány-helyzet alatt lejátszódó folyamatok megértésének szempontjából. Fontos megemlíteni még, hogy a mintában felülreprezentáltak a magas iskolai végzettségűek.

[1] Makay-Spéder, in: Demográfiai Portré 2018, 78 Elérhető: https://demografia.hu/kiadvanyokonline/index.php/demografiaiportre/article/view/2726/2639

[2] https://24.hu/belfold/2020/03/22/koronavirus-tarsadalom-szociologia-gender-otthoni-apolas-ferfiak-nok-nagyszulok/

A kutatásról bővebb információt a honlapunkon találnak kedves Olvasóink, továbbá a kutatási eredményeink részletes beszámolói is itt érhetőek majd el:

https://tam-muhely.org/

Facebook-oldalunkon pedig rendszeresen jelentkezünk az újabb kérdőívekkel:

https://www.facebook.com/tarsadalomtudomanyiadatelemzomuhely

Jelenleg folyó kutatásunk az egyetemistáknak szól a távoktatósról. Az alábbi linken van lehetőség a kérdőív kitöltésére: 

https://tam-muhely.org/survey/index.php/762846/newtest/Y/mid/10008

A bejegyzés trackback címe:

https://tam-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr7515804442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása